Titujt "Honoris Causa" - UNIVERSITETI I TIRANËS

Titujt “Honoris Causa”

LISTA E HONORIS CAUSA TË UNIVERSITETIT TË TIRANËS

 

Universiteti i Tiranës dekoron personalitete të shquar të cilët kanë dhënë kontributin e tyre të vyer në zhvillimin e shtetit shqiptar në fusha të ndryshme si edhe për mbështetjen e vazhdueshme të UT. Kjo traditë ka nisur që prej vitit 1995 dhe deri më sot me këtë çmim janë vlerësuar 55 personalitete. Titulli dorëzohet në një ceremoni solemne, ku aktiviteti nderohet me pjesëmarrjen e akademikëve, biznesmenëve dhe politikanëve të shumtë.

 

1 Alfred Ebenbauer, ish profesor në Universitetin e Vienës 1995
2 Ismail Kadare, Shkrimtar 1996
3 Carl Dieter Schpranger, Politikan Francez 1996
4 Erwin Riech, Inxhienier i Avioneve Boing 1996
5 Alois Mock, Politikan Austriak 1996
6 Helmut Konrad, Historian dhe Profesor Austriak 1996
7 Sang M. Lee, Profesor në Universitetin  e Nebraskës 1998
8 Jean Francois Deniau, Politikan dhe Shkrimtar Francez 1998
9 Vedat Kokona, Shkrimtar dhe Përkthyes 1998
10 Alain Bosquet, Poet Francez 1999
11 Maurice Druon, Shkrimtar Francez 1999
12 Lefter Theodhos Kriqi, Ekonomist 1999
13 Ferdinand Paparisto, Profesor dhe Mjek 1999
14 Shefqet Ndroqi, Mjek 1999
15 Koço Gliozheni, Mjek 1999
16 Xhavit Gjata, Psikiatër 1999
17 Ferid Murad, Shkenctar Mjek 1999
18 Francesco Solano, Shkrimtar 2000
19 Christian Gut, Ekonomist 2000
20 Romano Prodi, Politikan Italian 2001
21 Ibrahim Rugova, Politikan Kosovar 2004
22 Gustavo Selva, Politikan dhe Gazetar Italian 2005
23 Franco Fratini, Politikan Italian 2005
24 Nicolino Taurozzi, Mjek Italian 2005
25 Heinz-Dieter Wenzel, Ekonomist 2006
26 Fatmir Sejdiu, Politikan 2006
27 Noel Malcoln, Historian dhe Gazetar Anglez 2006
28 Attilio Massimo Ianucci, Ekspert në të Drejtën Ndërkombëtare 2007
29 Francesco Altimari, Studiues për Gjuhën Shqipe 2007
30 Hubert Petit, Mjek, Profesor dhe Diplomat 2008
31 Jaap De Hoop Scheffer ish sekretar i NATOS 2009
32 Gerardus’t Hooft, Fizikant 2009
33 Michel Belanger, Profesor Francez 2009
34 Vaclav Klaus, Ish President i Çekisë 2009
35 Vaclal Havel, President i fundit i Çekosllovakisë 2009
36 Lord Watson of Richmond, CBE, Profesor 2010
37 Simon Sebag Montefiore, Shkrimtar 2011
38 Jassim Mohsen Abdul Mohammed Al-Kharafi, Kryetar i Asamblesë Kombëtare në Kuvajt 2011
39 Luca Volonte, Politikan  2011
40 Hashim Thaçi, Kryeministër 2012
41 Mira Mezini, Fizikante 2013
42 Cherif Bassiounit, Profesor në Universitetin e DePaul Chikago       2013
43 Stanislaw Dziwisz, Kryepeshkop i Krakovës 2013
44 Pietro Grasso, Kryetar i Senatit Italian 2014
45 Fatmir Limaj, Politikan Kosovar 2014
46 Ahmet Çal?k, Biznesmen Turk 2014
47 Roger D. Sherrard, Jurist Amerikan 2014
48 Jacques Attali, Ekonomist Francez 2015
49 Vítor Manuel da Silva Caldeira, President i Gjykatës Europiane të Audituesve 2015
50 Dritero Agolli, Shkrimtar 2016
51 Matteo Mandalà, Studiues i Gjuhës Shqipe              2017
52 Lucia Nadini 2017
53 Michael D Granoff, CEO/Founder, Pomona Capital, Ekonomist 2018
54 Marie Royce, Ndihmës Sekretares së Departamentit të Shtetit Amerikan për Cështjet e Arsimit dhe Kulturës 2020
55 Prof. Evelyne Lande, Profesoreshë në Universitetin e Poitiers, Francë  2021
56 Z. Michael R. POMPEO, ish sekretar i shtetit të SHBA-së  2022
57 Znj. Federika Mogherini, Ish Përfaqësuesja e Lartë për Politikën e Jashtme në Bashkimin Evropian, Rektore e Kolegjit të Evropës 2023